8 Temmuz 2011 Cuma

Son Moda Vitamin : D Vitamini !

Uzun süredir üzerinizde bir yorgunluk var ve siz de sebebini belki hayat temponuza, belki mevsimlere, belki de beslenmenizdeki yetersizliklere bağlıyorsunuz. Ya da nedensiz bel ağrıları çekiyorsunuz ve doktora gittiğiniz halde bir sıkıntı bulunamadı ama hala ağrınız devam ediyor. Peki, tüm bunların D vitamini yetersizliğinden de kaynaklanabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet, yanlış duymadınız, D vitamininin eksikliğinde bu gibi belirtiler görülebilir. Aslında bu güne kadar önemsenmeyen fakat vücuda son derece önemli faydaları olan D vitamininin yapılan son çalışmalarla birlikte popülaritesi artmıştır. Kimi uzmanlara göre güneş ışığında sadece yarım saat aktif bir şekilde kalarak,  kimi uzmanlara göre ise güneşe maruz kalmanın dışında Kasım’dan Haziran’a kadar günde 10 damla D vitamini takviyesi yapılarak faydalarından yararlanmak mümkün oluyor. Peki, D vitamininin yararlarını inceleyecek olursak;
·         Bağırsakta kalsiyumun ve fosforun emilimine yardımcıdır.
·         Magnezyumun emilimine de destek olarak, yorgunluğa ve strese iyi gelir.
·         Kalsiyumun kemikler tarafından kullanılmasında etkilidir.
·         Kemik erimesi ve kemiklerin yumuşamasını önler.
·         Hücrelerin ayrışmasında önemli, böylece kanser gibi hastalıklardan korur.
·         Beslenme ile ihtiyacı karşılamak pek mümkün olmazken güneş ışığında yarım saat kalmak ihtiyacınızı karşılamada yeterli olmaktadır.
·         Damarlarda kalsiyumunun birikmesini önleyerek damar sağlığını korumada, pıhtılaşmayı önlemede önemli etkiye sahiptir.
·         Tansiyonu düzenlemede ve kalp ritmini ayarlamada olumlu etkileri vardır.
·         Bağırsak hastalıklarının riskini azaltır.
·         İnsülin direnci oluşmasını önlemede destektir.
·         Bazı tümör oluşum risklerinin azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder