8 Temmuz 2011 Cuma

MANGAL İLE GELEN LEZZET ŞÖLENİNİ, SAĞLIK ŞÖLENİNE ÇEVİREBİLİRSİNİZ...

Yaz akşamları ile beraber gelen mangal keyfi ile sağlınıza da keyif katabilirsiniz. Et, tavuk ve balık grubu besinler sağlıklı bir beslenme programının vazgeçilmez lezzetleridir. Demir, çinko ve ve B grubu vitaminlerden zengin olan bu besinlere günlük beslenme programımız içerisinde mutlaka yer vermeliyiz. Bu besinlerden yoksun beslenerek bağışıklık sisteminizde, kalp damar sağlığınızda, sinir sisteminizde problemler yaşayabilirsiniz.  Özellikle B12 vitamini kaynağı olan bu besinler;  kalp damar kalitenizi artırmak, yorgunluk halsizlik gibi şikâyetlerden kurtulmak ve depresyona karşı kendimizi korumak adına önem taşımaktadır. Yazın mangala yakışan bu besinler için en önemli uyarımız pişirme tekniğiniz üzerine olacaktır. Besin kalitesini kaybetmemesi için mangal yaparken dikkat etmeniz gerekenler;
1.       Mangal için saf odun kömürü tercih edin ve kömür közüyle et arasında 15 cm mesafe olmasına dikkat edin.
2.       Etleri ateşe çok yaklaştırmayın ve alevle yakılarak pişmesine izin vermeyin.
3.       Etleri pişirmeden önce terbiyelerken yağ yerine; sirke, limon suyu, yağsız süt veya yoğurt tercih edin, terbiyelerin içerisine kesinlikle şeker ilave etmeyin.
4.       Mangal etlerinin yanında mutlaka söğüş sebze, salata ve meyve tercih edin hem yediğiniz etin sindirimine yardımcı olacak hem de biyoyararlığını artıracaktır.
5.       Mangalda pişirmek için tavuk ve balık önceliğiniz olsun, kırmızı ette ise sağlığınız için tercihiniz yağsız dana eti olsun.
6.       Sıcak havalar da mangal keyfi yanında içeceklere dikkat! Alkol tüketimine dikkat etmenizi özellikle yüksek alkollü içecekleri daha düşük alkollü içeceklere göre daha az tercih etmenizi öneriyoruz. Rakı, viski, votka gibi içeceklerin alkol oranları bira, şarap gibi içeceklere oranla 3- 4 kat daha fazladır, aynı oranda kalorileri de daha fazladır.  Alkol tükettiğinizde o öğünün yanında bol su içmeyi ihmal etmeyin. Alkol yerine içecek olarak maden suyu, limonata, ayran gibi serinletici yaz içeceklerini tercih edebilirsiniz. Diyet programında iseniz bu içeceklerin diyet alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.
7.       Kolesterol problemi olan bireyler için önerimiz; haftada 2 gün kırmızı et ile mangal keyfi, tercih ettiğiniz etin yağsız dana eti olmasına özen gösterin yanında tüketeceğiniz salata ve mangalda hazırlanmış sebzeler ise bu mönünün vazgeçilmez parçası olmalı.
8.       Tansiyon problemi olan bireyler için ise lütfen soslara dikkat diyoruz eti pişirmeden önce terbiye ederken tuzdan uzak durunuz, tuz yerine etinizi baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.
9.       Eğer sindirim veya hazım probleminiz var ise mangalda tercih edeceğiniz etin daha yağsız olmasına, tavuğun derisiz olmasına özen gösterin, daha uzun süre çiğnemeye çalışın. Böylelikle midenizin yükünü bir miktar azaltmış olacaksınız. Baharat ve soslara dikkat edin! Midenizde yanma ekşime gibi şikâyetlere neden olabilir. Ve yatmadan 3-4 saat önce öğününüzü sonlandırarak kendinizi oluşabilecek reflü şikayetine karşı koruyun.
10.   Diyette olanlar için ilk önerimiz sakin olun, mangal sizin diyetiniz için çok doğru bir tercih. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta; mangal ile beraber sunulan lezzetler. O gün diyet listenizde bulunan protein öğününüzü mangal tercihi olarak değerlendirebilirsiniz, köfte yerine parça etler tercih etmeniz bir miktar daha düşük kalori almanıza yardımcı olacaktır, tavuk tercihinde ise tavuğun göğüs kısmından ızgara tercih edebilirsiniz.
11.   Mangal ile diyet yapanlar için püf noktalarımız ise; lütfen öğününüze mangalda sebzeler ve 1 şişe doğal maden suyu ile başlayın böylelikle daha tok hissedecek ve öğününüzü daha uzun sürede tüketeceksiniz. Gün içerisin lütfen kendinizi akşam mangal keyfi için aç bırakmayın! Hafif kahvaltı, ara öğünlerde meyveleriniz, sebze ağırlıklı bir öğlen yemeği ile akşama hazırlık yapın. Unutmayın ki, aç gideceğiniz bir davette en çok yemek tüketen kişi siz olacaksınızdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder